top of page
Sök
  • Skribentens bildMartin Siljegård

Tiden är inne för ett hälsoparadigmskifte

Corona har tvingat oss att stanna upp, ta ansvar, visa solidaritet och lojalitet med myndigheters beslut. Många känner oro för sin egen eller närståendes hälsostatus på grund av att vi levt med en livsstil som gjort oss mer och mer hälsoförsvagade sedan årtionden. Många har tappat greppet om sin egen livsföring och mår allt sämre. Vi rör oss allt mindre, har sämre kostvanor, stressar mer, lite eller ingen fysiskaktivitet och färre fysiskasociala kontakter, vilket gör ohälsan till en tickande bomb.


Coronapandemin har givit oss utrymme för existentiella upplevelser och reflexioner. Vi är mogna att ta itu med arbetet för att skapa en hållbarare, friskare och mer hälsosam livsstil och värld.


Det lönar sig alltid att ge det friska bättre möjligheter, för att lära sig att se sammanhangen, helheten och göra tillvaron begriplig, hanterlig och meningsfull. För att lyckas med att fokusera på det som gör oss friska krävs det stöd, från familj, vänner, kollegor eller friskvårdsleverantörer som kan peppa och inspirera så att man kommer igång och får känna sin fulla potential. Har man tappat greppet om sin livsföring kan det var så illa att man tror att man är i topp form, fast man i själva verket knappt har kapacitet och syreupptagningsförmåga att genomföra ett vanligt kontorsarbete.


Under Corona har vi börjat promenera som aldrig förr, vilket är otroligt positivt. Satsa på att röra dig minst en timme per dag – genom att gå raskt 10 000 steg/dagen. Försök också att få till 1,5 timme/veckan pulshöjande träning och du kommer känna att du får mer energi.Träning minskar risken att drabbas av depression samt lindrar vid depression. Hjärnan påverkas av fysisk aktivitet genom att vi blir mer kreativa, får bättre koncentrationsförmåga och minne. Hjärnans åldrande kan bromsas av träning. Genom att fokusera på proaktivt med dagliga sunda vanor stärka vitalitet och välbefinnande och kvalitetssäkra hälsan genom hela livet, det får bli den lärdomen av Corona pandemin vi tar med oss så vi står rustade i framtiden.

92 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page